Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 

 

 

 

Vad är omvändelse?

Vad omvändelse är och vad det inte är
Omvändelse är en gåva från Gud.

Sedan Johannes hade blivit fängslad, kom Jesus till Galileen och predikade Guds evangelium.
Han sade: "Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. Omvänd er och tro evangelium!" Markus 1:14,15

När vi tar till oss evangelium verkar den helige Ande tro. 
Vi anar Guds oändliga godhet och att Gud vill ge nåd och förändring. Vi förstår att Gud är helig och att han har ett högre syfte med våra liv.

Det är meningen att vi genom Guds Ord ska överbevisas om synd, ångra oss och vända om från synden. 

Bundenhet och en yttre religiositet
Många har missförstått ordet omvändelse i Bibeln och många når tyvärr inte ända fram. De ångrar sig och tror delvis. De blir därmed kvar i fördömelse och bundenhet, även om de till det yttre blivit religiösa.

De börjar leva ett moraliskt liv för att de har en längtan - de anar att nåd finns att få - och de önskar att de var omvända. Men detta inte detsamma som omvändelse. 

Omvändelse är inte en botgörande handling från vår sida där vi genom en förbättring av oss själva hoppas få gemenskap med Gud.

Omvändelse är ett Guds verk i oss genom Jesus Kristus. 

Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud. Johannes 1:12,14

Men när Guds, vår Frälsares, godhet och kärlek till människorna uppenbarades, frälste han oss, inte för rättfärdiga gärningar som vi hade gjort, utan på grund av sin barmhärtighet, genom ett bad till ny födelse och förnyelse i den helige Ande, som han rikligt utgöt över oss genom Jesus Kristus, vår Frälsare. Titusbrevet 3:4-6


Att i sitt hjärta böja sig för Gud
När vi lägger ner all egensträvan, allt motstånd mot Guds Ande och det som är Guds vilja för oss böjer oss inför Gud och tar fasta på att det finns nåd och förlåtelse
genom Jesu blod, och därmed sätter hela vår förtröstan till Jesus,
blir det till omvändelse genom Guds kraft som verkar alltsammans. Omvändelsen är något mycket radikalt som sker i våra liv.

Vi får viljan att helt vända om – 180 grader – från synd och bundenhet till evigt liv och frihet. 
Vi går in i en ny underbar värld där Kristus är vår Frälsare och Herre.

Jesus: Om ni inte omvänder er och blir som barn, kommer ni inte in i himmelriket. Matteus 18:3


Total livsförvandling
Omvändelse, eller bättring som det står i en del svenska bibelöversättningar, kommer från det grekiska ordet metanoia. Det betyder egentligen sinnesändring.

Ångern har inget eget värde i sig och är till ingen nytta om det inte blir till sinnesändring. Man ska vända sig bort från synden och ta avstånd från den. 
Synd är i första hand att inte tro på Jesus (Johannes 16:9).

I omvändelsen vänder vi om från det gamla till det nya, från mörker till ljus, från Satans välde till Guds kraft, från förtappelsens väg till vägen till evig frälsning.

Det handlar om att förtrösta på Jesus på alla områden i sitt liv. Det blir en total livsförvandling genom den helige Ande när man öppnar sitt hjärta för Jesus och överlåter sig åt Honom.

Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. 
Matteus 3:8

Omvändelsen är ett förenande med Kristus i våra hjärtan. I omvändelsen ingår också att man bekänner sin tro på Jesus med sina läppar och att man låter döpa sig.

Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst.
Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. Romarbrevet 10:9,10

Jesus: Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd. Markus 16:16

Se också Romarbrevet 6:4-11.

Låt falska grunder raseras
Du kan vara oomvänd fast du menar att du har trott på Jesus hela sitt liv. Du kanske har vuxit upp i en kristen familj. Eller du gick med i en kyrka för en del år sedan och går på gudstjänster och lyssnar på predikningar regelbundet.

Det handlar inte om att ta till sig en lära eller en livsfilosofi och skaffa sig en annorlunda livsstil, utan om att sätta hela sin förtröstan till en person: Jesus Kristus, Guds Son. Du måste ta emot Jesus som din personlige Frälsare och förtrösta på Honom av hela ditt hjärta. Då förvandlas du inifrån och ut.

Tro på löftet att synderna är dig förlåtna på grund av Jesu verk på Golgata kors. Tro att han uppstod från de döda och lever idag.

Ingen som tror på honom skall stå där med skam. Romarbrevet 10:11

Jesus: På samma sätt blir det glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig – inte över nittionio rättfärdiga som ingen omvändelse behöver. Lukas 15:7

Det kan vara svårare att ödmjuka sig och komma till verklig tro om man länge sett sig som kristen, trots att man inte är född på nytt. Man måste gå grundligt tillväga och tillåta att alla falska grunder raseras. Guds Ord säger att vi ska pröva oss själva:

Pröva er själva om ni lever i tron, pröva er själva! Eller vet ni inte med er att Jesus Kristus är i er? Gör ni inte det, består ni inte provet. 2 Korinthierbrevet 13:5

Omvändelse bland de troende
När de som är frälsta ödmjukar sig och omvänder sig blir det väckelse.

Någon undrar nu : Är inte den som är frälst redan omvänd?

Jo, men man har bara börjat sin vandring med Herren. Herren vill forma oss hela livet för himlen. Troende behöver gång på gång ångra sig djupt och låta sig förnyas genom den helige Ande. Paulus brev innehåller en mängd förmaningar om omvändelse åt troende.

I Jak. 5:19 talas det också om omvändelse åt troende, "om någon bland er kommer bort från sanningen".

Herren vill forma oss så att vår vilja mer och mer blir i samklang med Guds vilja. Omvändelsen ska fortsätta varje dag resten av våra liv!

Ibland kan Herren leda oss till en djupare omvändelse genom svåra prövningar. Vi leds genom omständigheterna till att ta avstånd från all slags ljumhet och förnyas i sinne och hjärta genom den helige Ande. 

När tron och kärleken till Jesus växer, när kärleken till alla syskon i Herren växer, när den verkliga nöden för de ännu ofrälsta finns hos oss, är allt som det ska vara.

Och må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så som även vår kärlek till er gör, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. 
1 Thess 3:12,13

Läs mer: » Varför kommer inte en snäll och skötsam person till himlen när en som levt ett "dåligt liv" kommer till himlen om han ångrar sig?

Var det samma människor som ropade "Hosianna!" som senare skrek "Korsfäst!"?

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0