Predikningar av Veli Sergei
Tillbaka till förteckning över predikningar - Ljud eller text

Undrens Konung


Predikan nedskriven i efterhand från direktsänt radioprogram, lyssna här

Jesus är ett under i sig
Det är meningen det ska hända mycket om Jesus är med oss. Han är ju Undrens Konung. Han är ju inte bara skriftlärd utan Han är ett under i sig. Det är underkraft i Jesu namn!

Det fanns ju ingen skriftlärd som kunde tala om för Jesus vad som stod i Skrifterna, det var snarare han som rättade dem som försökte rätta honom. De fick svar på tal. Guds Ord säger att också vi som är hans lärjungar ska ge var och en svar på tal, som frågar efter det hopp som vi har i Herren.

Då vill jag ställa dig frågan: Kan du ge svar på tal? Du kanske blir orolig när du undersöker hur det är ställt med din bibelkunskap. Men Herren låter ju sin Ande vara över sina vittnen och Herren inspirerar dig säkert att ge det rätta svaret om någon frågar dig om något i Guds ord eller om det hopp som du har. Där bör vi ju alla kunna svara.

Ser du bara Jesus som en död man på ett kors?
Idag ser du Jesus som om han inte hade någon kraft, om du bara ser honom med själiska ögon och du inte ser andligen vad han har uträttat. Du ser inte vad utgivandet av Jesus betyder. Då ser du liksom bara en död man på ett kors.

Fortfarande är Jesus för många religiösa bara en död man på ett kors. Men för oss som kommit till tro och också tror att han uppstått från de döda, så är han också en uppstånden Frälsare. Han lever!

Och det är ju det som är det förunderliga med Jesus. Döden kunde inte behålla sitt grepp över honom. Ja, Guds Ord säger att det är omöjligt att döden skulle ha kunnat behålla honom.

Så är det också med dig, du som är troende. Du har övergått från döden till livet! Döden har greppet över varje människa som är kvar i synden och inte har omvänt sig, inte upplevt Guds gode Ande, inte upplevt reningen i Jesu blod och det nya livet. Det är ju det nya livet som är verkligt liv och uppståndelseliv.

Han som har uppstått från de döda vill att vi ska låta syndens grepp släppa genom att vi går till honom. Genom att vi visar mod och bekänner synder och överträdelser får vi uppleva den helige Ande. 

Du kan uppleva den helige Ande på många olika sätt. Jag kan inte räkna alla sätt som jag upplevt den helige Ande. När man tror att man upplevt det mesta, så får man återigen en underbar upplevelse.

Du kan uppleva Anden, som någonting mäktigt, tungt som vilar över dig, som en mäktig Ande. Och du kan också bli genomströmmad, satt fri och du kan glädjas. Eller du kan uppleva Guds Ande som en värme då Herren vidrör det där sjuka stället på din kropp och du är helad. Det där är så väldigt olika.

Men du kan också uppleva att du blir inspirerad att tala om vad Jesus betyder för dig. Vi har ju fått den helige Ande för att vi ska bli smorda till Guds vittnen. Vi får hjälp. 

Gud påminner om det ena såväl som det andra och inspirerar. Har du sett någon konstnär som inte är inspirerad alls göra en bra tavla? Jag tror det är väldigt svårt om inte den där inspirationen finns.

Har du sett någon måla fram bilden av Kristus som inte själv förstått riktigt vad det är fråga om? Då har det mer blivit som en död man på korset – en Jesus som inte kunde hjälpa.

Han som inte ville hjälpa sig själv gjorde detta för att vi skulle bli hjälpta när han blev utgiven. Vi får tacka Gud att Jesus blev kvar på korset ­ att han inte steg ner därifrån och fällde människor till marken genom att blåsa på dem lite grann.... Så mäktig är Guds Son att det finns ingenting som biter på honom, inte ens döden!

Men det var ju Guds vilja att han skulle överlämnas i syndiga människors händer och han skulle bli dödad för vår skull. Genom att han inte visade sin makt och kraft när han var korsfäst, så gjorde han i stället Guds vilja. 

Så som det var skrivet om Jesus; så uträttade han Guds vilja genom sitt lidande. Genom sin död uträttade han Guds vilja, som blev Guds goda frälsningsvilja också för
oss.

Uträtta Guds vilja i tro
Då vi ödmjukar oss och inte bryr oss om att försvara oss, så uträttar vi Guds vilja och Gud får gripa in. Då vi tror på Jesus är vi ödmjuka. Då vi inte tror, vet du vad som har hänt då? Jag tror att vi har då förhärdat oss.

Om tron når hjärtegrunden så formas hjärtat till ett mjukt hjärta och vi blir känsliga för de himmelska signalerna, för vad Guds Ord säger. Vi upplever gudsfruktan.

Mycket som händer i kristna läger händer på grund av otro i stället för av tro. Och det är ju inte så härligt med otro och tvivel och sådant. Men om vi tror på Guds Ord, så blir det till enhet, till förlåtelse - till en väldig kraft i människans liv.

Rättfärdiggörelsen i Kristus
Att uppleva ett rent samvete – det är något härligt! Den som inte visste av någon synd har Gud gjort till synd för vår skull, för att vi skulle bli till rättfärdighet. Det handlar om rättfärdiggörelsen i Kristus. Och tänk att han är här, Jesus. Så väldig är hans kraft, så väldig hans makt.

Du kan ibland kanske tala med en kristen vän i telefon eller du kan höra någons röst i radion och du känner dig trygg därför att man pekade på Jesus och bad dig se på honom. Man bad dig be till honom. Vi kan visa varandra till Jesus, men det är han som är Undret. Hur svaga vi än är kan vi uppleva att Gud kan bruka oss och vi kan säga: ”När jag är svag, är jag stark”. 

Det låter så dåraktigt för världen. Då det gäller världen ska allting vara på topp. Intelligensen den ska flöda, minnet ska vara som en dators och du ska säga rätt ord i alla situationer. Då tycker världen att det var väldigt bra det där.

Men i Guds rike så tror vi. Vi säger: ”Tack Jesus”. Och undret sker, halleluja!
Å andra sidan – om vi tror så blir vi ledda av Gud. Vi blir styrkta, vi får ny kraft. 

Vi får bida efter honom. Vänta på Jesus. Om du väntar på Jesus så garanterar jag dig att Herren ger dig kraft för varje dag. Han som lovat vara med oss alla dagar, han är självklart med oss också idag. 

»Tillbaka till förteckning över predikningar

Frågor och svar om kristen tro
     
Upp igen

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0