Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 

Känner en alkoholist som har ett underligt beteende – är han psykopat? Klarar psykopaten av att vända om?

Hej

Hej! Jag hade sällskap med en man för 3 år sen.  
Jag bröt med honom då jag märkte ett beteende som var underligt..

Han verkade ha väldigt många olika personligheter.
Jag har tillfälligtvis haft kontakt med honom från och till, efter det.
Och hoppats att han skulle vända om till Gud.

Han blev frälst 2004 och var på ett av LP-hemmen, i bara 3 mån. Han kom hem och började efter en tid dricka igen, han är alkoholist och har levt på antidepressiva och sömntabletter, sen många år.

2007 blev vi tillsammans, då han sa sig vara omvänd och verkade nykter, i alla fall när jag träffade honom. Men han visade ingen sann omvändelse och inget av nåt andligt liv heller.

Det blev även många tuffa diskussioner runt Guds ord också. Han visade på en ondska många gånger bl.a. Jag har under en tid tillbaka grubblat över vad det är för fel på honom.

När jag "håller honom på avstånd" är han som en nallebjörn, visar jag minsta lilla att jag har känslor, blir han rent ut sagt elak och utnyttjar detta genom att bli elak bl.a, 2-3 dar "snäll" sen 2-3 dar ond.

Jag var inne på webben igår kväll och letade efter svar...

Jag har tänkt länge på att han kanske är psykopat, och när jag läste om hur dom fungerar, blev jag mörkrädd!!  Sååå mycket som stämde in på hans beteende. Jag har sagt att han behöver komma iväg igen till kristet behandlingshem, men han har alltid 100 ursäkter...

Jag har också länge sagt till honom att han behöver bli pånyttfödd, om det ska bli nån djup förändring i en människa. Han svarar alltid: ja, jag vet!

Vad jag undrar är: Klarar psykopaten av att vända om? En psykopats liv går ju ut på att manipulera och bedra. Han är ju inte alls intresserad av sanningen.

Vet du nåt om detta? Tacksam för svar!

Låt honom själv aktivera sig för att söka Herren. Ibland när vi försöker hjälpa någon vänder sig personen till oss och inte till Herren och i det här fallet blir resultatet att ni båda förstör era liv.

 

Man känner människan genom frukten (Matteus 7:16-20). En del har inte tagit emot Jesus, de säger bara att de har gjort det. 
När det inte finns någon frukt alls så är det bättre för dig att ta avstånd, för det här påverkar ditt liv negativt. Att ni umgås hjälper inte honom, så länge hans sätt att vara växlar hela tiden.

 

Men om du slutar umgås med honom och växer i tro själv så kommer du att få bättre urskillning och då kan du be bättre för honom. När du inte är så stark själv så är det svårt för dig att be så bra för honom.

 

Be att han blir riktigt frälst och förvandlad i grund så att det märks tydligt att ett mirakel skett. Det räcker inte att det blir bättre med honom under en period bara. Men om du ser att han är stabil under ett år så tyder det på att något radikalt skett.

 

Alkoholism gör att personligheten förändras och att det förekommer väldiga skiftningar som de du beskriver. Alkoholister är ofta mästare på att manipulera sin omgivning.

 

Gravt alkoholberoende människor formas på ett så likartat sätt många gånger att man häpnar – man finner många gemensamma personlighetsdrag hos alkoholister. 

 

Oavsett om han är psykopat eller ”bara” alkoholist, så kan Jesus befria och förvandla honom totalt.

 

Men så länge han inte är frälst så kommer han förmodligen att fortsätta bete sig som han nu gör och fortsätter att försöka manipulera sin omgivning.

 

Många av oss idag som är härligt frälsta har en gång i tiden betett oss som att vi inte alls bryr oss om sanningen.

Men när vi konfronterats med Jesu kärlek har allt förvandlats.

 

Vi var själva en gång oförnuftiga, olydiga och vilsegångna. Vi var slavar under många slags begär och lustar, vi levde i ondska och avund, vi var avskyvärda och vi hatade varandra. 
Men när Guds, vår Frälsares, godhet och kärlek till människorna uppenbarades, frälste han oss, inte för rättfärdiga gärningar som vi hade gjort, utan på grund av sin barmhärtighet, genom ett bad till ny födelse och förnyelse i den helige Ande,
som han rikligt utgöt över oss genom Jesus Kristus, vår Frälsare.  Titusbrevet 3:3-6

 

Hälsningar Brobyggarna och pastor Luis Blas, Icthus församling.  

Är det samma sak att Anden tar sin boning i oss och att bli andedöpt?

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0