Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 

Mina söner arbetar i församlingen. Men de spelar datorspel timtals varje dag! Är det mig det är fel på när jag oroar mig?

Jag är en orolig mor som har två helt underbara söner, som jobbar "hårt" i församlingen!

Trots det goda arbetet de gör så slås jag av hur de "kopplar av framför timtals med datorspel" varje dag och kväll!

De är som uppslukade av fiction! Detta har pågått i flera år och jag undrar hur Jesus skulle vara i dagens samhälle!

Skulle Jesus sitta timtals med spel, dyka upp och vara ungdomsledare, ordna med kul saker, spela SPEL MED UNGDOMARNA, OCH…kanske DET VAR BÄTTRE FÖRR?

JAG HAR SAGT ATT DETTA ÄR SKADLIGT, MEN DE SÄGER BARA ATT JAG ÄR RELIGIÖS?

PS. HAR NÄMNT DETTA FÖR LEDARNA I FÖRSAMLINGEN, MEN DET TYCKS INTE VARA NG. PROBLEM?

ÄR DET MIG DET ÄR FEL PÅ ? ÄR JAG EN RELIGIÖS URNA FRÅN FORNTIDEN?

ÖNSKAR SVAR FRÅN EN SOM KAN BIBELN, SNÄLLA

MVH. EN MOR

Gud vill göra oss till bedjare
Gud vill att vi ska ge oss hän åt Honom och söka det som är gudomligt. Han vill göra oss till bedjare, Han vill uppfylla oss med den helige Ande. Han vill ge oss vägledning och kraft så att vi kan tjäna Honom i innerlig glädje och vinna andra för Kristus.

Hur går då en massa datorspelande ihop med detta? Självklart unnar oss Gud fritidssysselsättningar. Vi har fått frihet i vår tro. Men Gud vill att vi ska vara måttfulla. Överdrifter är aldrig bra. Vi har fått den helige Ande som inte bara ger frid, kraft, glädje och kärlek. Den helige Ande är också självbehärskningens Ande:

Ty den Ande som Gud har gett oss gör oss inte modlösa, utan är kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande. 2 Timotheosbrevet 1:7

Bibeln säger att allting är tillåtet, men att allt inte bygger upp och att vi inte ska låta något ta makten över oss (1 Korinthierbrevet 6:12, 1 Korinthierbrevet 10:23,24). Kristus har gjort oss fria, för att vi ska fortsätta att leva i andlig frihet.

Vi ska bära frukt åt Gud. Vi får inte låta nöjen och förströelser kväva det goda Gudsordet som blivit planterat i oss, utan vi ska vara goda förvaltare av Guds nåd.

Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Lukas 3:8

Hos andra faller säden bland tistlar. Det är de som har hört ordet, men världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir utan frukt. Markus 4:18,19

Det behöver inte vara fel med datorspelande – men en del har problem
Datorspelsindustrin är numera större än filmindustrin. 
Det har aldrig varit så många som spelar som nu. Det behöver inte vara fel med dataspelande. Det är en vanlig fritidsaktivitet nu för tiden både bland unga och vuxna.

Men om det är så att dataspelandet blivit som en fixering och ett tvång, om det är så att man i stället för att ta itu med viktiga saker och reda ut problem i det verkliga livet väljer fantasivärlden, så är det inte sunt. Fantasivärlden får inte bli viktigare än det verkliga livet.

Tyvärr finns det en hel del som fått allvarliga problem i sina liv på grund av överdrivet datorspelande. Det har ibland gått så långt att det blivit lika destruktivt som vilket annat spelande eller missbruk som helst.

Oro över sönernas andliga liv
Nu är det möjligt att det inte är fullt så illa med dina söner. Men som kristen mor oroar du dig förstås för deras andliga liv. Det som det handlar om är ju vad som sker i deras hjärtan, vad händer med deras tro, när datorspelandet får så mycket av deras tid och uppmärksamhet? 

Du vill ju att de ska göra framsteg i tron. Du får försöka tala med dem om att det bekymrar dig att de verkar vara överengagerade i någonting som inte är verkligt.

De kanske själva inte är medvetna om hur mycket tid de spenderar framför datorspelen. Kanske kunde de föra anteckningar över det?

Tänk om det är så att de innerst inne känner att de spelar för mycket och att de har försökt minska sitt spelande, men inte lyckats? I så fall är det hög tid att de tar tag i problemet på allvar, innan det blir värre.

Tiotusentals i Sverige spelar dataspel mer än 35 timmar i veckan. Många säger att de inte kan sluta. När man inte finner nöje i något annat än datorspelandet, kan man nog säga att det rör sig om datorspelsmissbruk. Överdrivet spelande kan leda till sömnproblem, sociala problem, ekonomiska problem, försämrad hälsa, depression, m.m. För dem som har datorspelsmissbruk finns det speciella mottagningar där man kan komma och prata och få hjälp.

Men dina söner kan ju tala med Jesus om allt. Han löser från bojor och bundenhet när man bekänner för Honom vad som blivit fel och har en ärlig längtan att bli fri och förnyad i den helige Ande. Om dina söner söker Jesus och blir förnyade i den helige Ande kommer de säkert att se med andra ögon på sitt spelande. Jesus vill alltid möta oss på nytt och ge oss förnyelse i den helige Ande!

Här är några bibelord som kanske kunde passa för dina söner?

Var därför inte oförståndiga utan förstå vad som är Herrens vilja. Efesierbrevet 5:17

Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom. Romarbrevet 12:2

Om ni förblir i mig och mina ord förblir i er, så be om vad ni vill, och ni skall få det. Min Fader förhärligas, när ni bär rik frukt och blir mina lärjungar. Johannes 15:7,8

Och han dog för alla, för att de som lever inte längre skall leva för sig själva utan för honom som har dött och uppstått för dem. 2 Korinthierbrevet 5:15

Vet du vad ditt barn spelar?
En varning är på plats här för andra som läser detta. Det här kanske inte gäller dina söner. Men det finns, som de flesta nog vet, omtalade, populära datorspel som innehåller verklighetstroget, rått, chockerande, meningslöst våld. Blod ser nästan lika verkligt ut som i det verkliga livet. Där finns många sjuka och motbjudande scener. Datorspelen går ut på att spelarna ska göra karriär i den undre världen. Spelarna ska leva sig in i karaktärer som är förhärdade, galna, våldsfixerade brottslingar och mördare. Spelarna samlar poäng genom att begå så många brott som möjligt, t.ex. råna, tortera och mörda!

Sexuella aktiviteter är vanligt förekommande, spelarna går till prostituerade och strippor, de använder alkohol och droger, grova, nedsättande svordomar används i nästan i varje mening. Spelen är rasistiska och sexistiska och det är en fruktansvärd människosyn i spelen över huvud taget. Spelen skickar fel signaler åt våra barn och ungdomar.

Spelaren får tillgång till en uppsjö av vapen och exempel på mordvapen som spelaren använder är motorsåg, machete, baseballträ, hammare och köttyxa, vapen som exploderar och en mängd skjutvapen. Man kör över folk med fordon osv. Det finns spel där man ska leva sig in i karaktärer som är terrorister. Man ska t.ex. gå in och mörda en massa oskyldiga på varuhus! Det verkar inte finnas några gränser för ondskan i dessa spel.

Man kan fråga sig vad som händer med dem som lägger ner mycket tid på att leva sig in i detta. Speciellt när det är barn. Man blir riktigt illa till mods av att tänka på det. Många barn och ungdomar spelar dessa spel, trots att åldersgränsen är 18 år på dessa riktigt våldsamma datorspel. Som förälder bör man ha koll på vad det är för spel barnen spelar.

Läs mer: »Är det syndigt att spela dataspel?

  »Min respekt för Gud har inte hindrat mig att spela datorspel. Har jag syndat?

Hälsningar Brobyggarna.

Jag är en pojke på 13 år och är kristen. Kan jag vara tillsammans med en icke-troende?

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0