Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


 

KORS ELLER PÅLE?

Dog Jesus på ett kors eller en träpåle?

 

Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Guds kärlek

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 
Johannes evangelium 3:16

Bibelversen visar på vad som är grunden för vår tro. Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare. Genom hans död blir vi försonade med Gud. Jesu död och uppståndelse är oss till rättfärdiggörelse.

Jesus arresteras och straffas med döden
Jesus var hatad av de avundsjuka religiösa ledarna, som sände ut en folkhop med påkar och svärd på natten för att gripa Jesus som om han vore en förbrytare. I Stora Rådet spottade de honom i ansiktet, slog honom med knytnävarna, piskade honom och ropade åt honom att profetera. De hånade och förlöjligade honom då de satte på honom en röd mantel, en krona av törne, en käpp i hans högra hand och sa ”Var hälsad, judarnas konung”. Alla övergav honom. Petrus förnekade honom.

Jesus överlämnades till den romerska makten som verkställde dödsstraffen. Korsfästelse var en vanlig avrättningsmetod som romarna använde. Korsfästelse är en av de grymmaste avrättningsmetoderna som någonsin uppfunnits av människan eftersom döden tog så lång tid. Avrättningsmetoden härrör från Assyrien och infördes i Judéen redan hundra år innan Jesus korsfästes. Den användes av fariséer och sadducéer i blodiga partistrider och under Jesu tid övertog romarna avrättningsformen.

Jesus blev räknad bland förbrytare
Jesus blev räknad bland förbrytare (Jes. 53:12). Han blev korsfäst mellan två förbrytare som korsfästes samtidigt med honom, den ene på hans högra sida, den andre på hans vänstra.
Kristus blev en förbannelse för vår skull, för det står skrivet: ”Förbannad är var och en som är upphängd på trä.” (Gal. 3:13, 5 Mos. 21:23)

Det man tänker på när det gäller omständigheterna kring Jesu död är den djupa förnedring, den skam och det lidande han utstod – sedan spelar det ingen roll om Jesus spikades upp på en påle eller ett kors (det vill säga en påle med en tvärslå).

Jehovas vittnen hävdar bestämt att Jesus dog på en påle. De lär ut att alla de som anser att han dog på ett kors och som använder kors i sin tillbedjan har en felaktig religion. De lär ut att Jesus inte kan ha spikats upp på ett kors eftersom kors långt tillbaka i tiden använts som en symbol inom de hedniska religionerna. De lär ut att det på grund av detta inte är rätt att använda kors i tillbedjan.

Detta är långsökt för nästan vad som helst kan liknas vid en symbol av något slag som använts inom hednisk religion, även en påle. Oavsett hur korset använts som symbol innan Jesus korsfästes, så finns det inget motsägelsefullt i att Jesus spikades upp på ett kors. Han blev ju så förödmjukad som det är möjligt för en människa att bli. Men det som såg ut som ett skamligt nederlag var i själva verket en underbar seger. Jesus besegrade djävulens och dödens makt på korset.

Vi tillber inte symboler, inte kors, vi tillber Jesus. Men korset är en påminnelse om Guds stora kärlek. Det påminner oss om att Jesus blev korsfäst för våra synders skull. Det tomma korset symboliserar Jesu uppståndelse från de döda. Korset har blivit en segersymbol. Jesus Kristus har gjort slut på döden och fört liv och odödlighet fram i ljuset genom evangelium. (2 Tim. 1:10)  

»Länkar om påskens budskap

….han utgav sitt liv i döden och blev räknad bland förbrytare, han som bar de mångas synd och trädde in i överträdarnas ställe. Jesaja 53:12

Kristus är trons grund
Se till att ingen rövar bort er med sin tomma och bedrägliga filosofi, byggd på mänskliga traditioner och stadgar och inte på Kristus. 
Ty i honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt, och i honom är ni uppfyllda, han som är huvudet över alla makter och väldigheter. 11I honom blev också ni omskurna, inte med människohand, utan med Kristi omskärelse, då ni avkläddes er syndiga natur och begravdes med honom genom dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft, han som har uppväckt honom från de döda. 
Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset. 
Han har klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt, när han på korset triumferade över dem. Kolosserbrevet 2:8-15

    Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande, lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet.
Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad.
Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.
Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom.
Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun.
Lik ett lamm som förs bort till att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun. Jesaja 53:1-7
 

Vem var Martin Luther? Jag skulle vilja veta så mycket som möjligt om honom.....

Upp igen       <Föregående fråga

<Tillbaka till alla frågorna

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0