BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING, Göteborg.
  
»Startsidan   Webbkarta


 

Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 

 

BÖNESVAR!         11 feb. 2002
Bibelsmugglare frigiven i Kina 9/2-02.


FORTSÄTT ATT BE 
för de kristna i Kina.
Pastor Gong och fyra andra kristna ledare dömda till dödsstraff i december 2001.

»Läs tidigare artikel om Li Guangqiang och förföljelsen i Kina


Li Guangqiang frigiven 9 feb. 2002

Li Guangqiang som dömdes till två års fängelse och 190.000 kr. i böter för bibelsmuggling "frigavs" av den kinesiska domstolen lördag den 9 februari. 
Han har fått lämna fängelset och får avtjäna sitt straff under övervakning.
Beslutet kom två veckor innan USA:s president George W Bush besöker Kina.
 
Enligt domstolen var det medicinska skäl som låg bakom frisläppandet. Li lider av hepatit B.

De två män som är medlemmar i kyrkan som beställde biblarna och som dömdes tillsammans med Li för medhjälp i bibelsmugglingen är kvar i fängelset.


Fem kristna ledare dömdes till döden i december 2001
Den 29 december 2001 fick pastor Gong Shengliang, en 46-årig ledare för den protestantiska oregistrerade husförsamlingsrörelsen South China Church och fyra andra kristna ledare i samma rörelse betydligt hårdare domar i den högsta domstolen i Hubei-provinsen: Dödsstraff. Det skulle verkställas den 5 januari 2002.

Pastorn har arresterats två gånger tidigare, 1975 och 1984 för att han spridit evangelium.

I sökandet efter pastorn förra året arresterade polisen åtminstone 25 andra kristna och en del har torterats bl.a. med elstavar. Två rapporteras ha avlidit av tortyren. 

Det är inte ovanligt att tortyr används för att tvinga fram "bekännelser". Två kvinnor torterades av polisen och  tvingades vittna falskt om att de blivit våldtagna av pastorn. En av kvinnorna ringde till sina anhöriga och sa: "Var beredda på att hämta min kropp. Jag blir antingen torterad till döds eller dömd till döden."

De kinesiska myndigheterna anklagar ofta kristna ledare för oregistrerade husförsamlingar för våldtäkt för att bringa dem i vanrykte och minska deras betydelse hos deras anhängare.

I den hemliga rättegången som pågick i 10 dagar i december 2001 anklagades pastorn för att ha "använt en sekt för att underminera upprätthållandet av den kinesiska lagen" samt för att ha misshandlat och våldtagit de två kvinnorna. 

Även de fyra andra kristna ledarna anklagades för våldtäkt. Rättegångar i Kina blir lätt rena skådeprocesser där domen är bestämd på förhand. 

Men bl.a. efter att det offentliggjorts att kvinnorna torterats för att vittna falskt och efter påtryckningar från USA inför president Bushs besök i Kina har  de fem kristna ledarnas dödsdomar blivit uppskjutna. Uppskov av dödsstraffsdomar resulterar ofta i livstids fängelse. 

Ytterligare 12 andra medlemmar från samma rörelse blev på grund av samma anklagelser dömda till mellan två år och livstids fängelse i samma rättegång.

Källa: Voice of the Martyrs

- Vi fortsätter att be för Kina och alla pånyttfödda kristna som får utstå den svåraste förföljelsen liksom för alla som söker Gud och vill uppleva frid. 

- Kristna i väst har mycket att lära av de modiga brinnande kristna i Kina som inte viker undan för motståndet utan ser det som naturligt att de blir förföljda och t.o.m. gläds över att de aktats värdiga att lida för Kristi skull.

 

Jag gläds åt svaghet, förolämpningar, svårigheter, förföljelser och nöd, 
när det är för Kristi skull. 
Ty när jag är svag, då är jag stark. 
2 Korinthierbrevet 12:10


»Upp igen     »Startsidan       »Artiklar

»Webbkarta        »
Fråga Pastorn

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0