Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


 

 

 

Biblisk bön och fasta. När och hur fastar man? Tips om fastan.

Hej..vilken bra sida du gjort...Tack.. Jag vill också veta exakt datum för när fastan enligt bibeln ska göras och avslutas...

Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

En biblisk väg till bönesvar och välsignelser 
I Nya testamentet står det inget om att vi ska fasta något speciellt datum.
Det som är viktigt är hur vi fastar, vilken inställning vi har till fastan, i vilket sinnelag vi fastar.

Jag har svarat på en fråga om fasta tidigare (Läs »Skulle vara tacksam för information om fastan...), men eftersom jag fått flera frågor om fasta så kommer här fler tips.

Vill man av en särskild anledning fasta regelbundet ett speciellt datum så står det fritt att göra det. 
Må var och en söka Herrens ledning. Det viktiga är att man inte glömmer bort fastan som en biblisk väg till bönesvar och välsignelser.

Man kan fasta helt ensam, eller komma överens med andra om att fasta och be över speciella böneämnen.

Jesus varnade oss för att låta andra i onödan få vetskap om fastan. Man ska hålla fastan hemlig så långt det går. Om man i onödan basunerar ut det för att uppmärksamma andra på att man fastar gör fastan ingen nytta. Vi fastar inför Gud, inte inför människor (Matt.6:1-8 &16-18).

Olika typer av fasta
Man kan gärna fasta när man har tid till extra stillhet, under en ledighet till exempel. Men det går också bra att fasta när man arbetar som vanligt. Har man ett tungt kroppsarbete kan man kanske prova att halvfasta.

Har man någon sjukdom ska man givetvis rådfråga läkare innan. Har man haft ätstörningar är det inte så lämpligt att fasta.

Fasta är för övrigt inget bra sätt att banta, såvida fastan inte leder till att man skaffar sig bättre matvanor. Under fasta sjunker ämnesomsättningen och kroppen anpassar sig till svälttillstånd. Man går inte ner i vikt alls så mycket som man kanske kunde tro. De kilon man förlorar under en fasta går man genast upp igen. Jag vill inte heller rekommendera enbart vattenfasta åt icke-troende. Jag nämner det eftersom jag vet att icke-troende läser mina tidigare tips om fastan.

Fastan gör ingen nytta om man inte ber (utom att man möjligen avgiftar kroppen eller skaffar sig bättre matvanor).

Man fastar för att man behöver bli en bättre bedjare när man ber för andra som har det svårt, det kan gälla sjukdom eller andra problem.

De första kristna i Nya testamentet fastade och bad i speciella situationer. Man fastade innan viktiga beslut togs. När man utsåg personer till speciella uppgifter fastade man och bad.

Innan man ska evangelisera är det bra att fasta. I tider av stor nöd får man inte glömma fastan som en väg till en stabilare tro och bönesvar.

Det är nyttigt för vårt andliga liv att se bort från egna behov. Vi ska rikta blicken mot Gud och inte vara så inriktade på det jordiska så att onda begär väcks till liv:

Ikläd er Herren Jesus Kristus och ha inte en sådan omsorg om kroppen att begären väcks till liv. Romarbrevet 13:14

Med bönen och fastan visar man Herren att man menar allvar med sina böner och sitt gudssökande. Man blir mer målmedveten och får därmed mer kraft i bönen.

Man fastar och ber tills man fått förvissning om att Gud hört bönerna (man ber givetvis i enlighet med Guds vilja).

Periodvis kan det ibland kännas svårare att be när man fastar, men det är inget man ska bli orolig över. Herren ser dina allvarliga ansträngningar att närma dig Honom. Bön och fasta ger alltid resultat så småningom. Plötsligt kan himmelens slussar öppnas och du får uppleva en kraft i bönen och lovprisningen som du kanske aldrig ägt tidigare. Bönesvaren kan också börja komma efter att du brutit fastan. Gud verkar på många olika sätt.

Den troende kan göra det till en vana att fasta och be regelbundet som ett led i sitt gudssökande. 
När och hur länge bestämmer man själv.

Fasta under kontrollerade former
Man fastar så länge man klarar av det (under kontrollerade former, utan att kroppen tar skada), det beror på ens fysik och vad för slags arbete man har. Jesus själv fastade i fyrtio dagar. Vi bör nog inte fasta mer än 14 dagar på enbart vatten (obs. mycket vatten!) utan att tala med en läkare.

Under längre tids "halv-fasta" (till exempel 10-14 dagar) kan man prova att äta en tiondel av vad man normalt äter (man går ner i vikt förvånansvärt lite, eftersom kroppen ställt om sig till svälttillståndet).

Man kan också fasta en enda dag då och då. 
Eller så fastar man några dagar genom att utesluta en måltid varje dag. Har man svårt att fasta på enbart vatten, så finns det alltså andra sätt.

Är man frisk bör man alltid prova att fasta vid ett flertal olika tillfällen med enbart vatten, för att se effekten av det. Det är bra att vara förberedd på att man kan bli väldigt frusen. Ta fram filtar och varma kläder!

Läs mer om fastan i tidigare svar jag gett, där finns mer tips om halvfastan, hur man ska trappa ned ätandet innan fastan och hur man bryter en fasta:

»Skulle vara tacksam för information om fastan...

»Hur länge skall jag fasta och när?

Mvh  Veli Sergei

Jesus: Detta slag kan inte drivas ut annat än genom bön och fasta. Mark 9:29 (Reformationsbibeln)

När de tjänade Herren och fastade, sade den helige Ande: "Avskilj åt mig Barnabas och Saulus för den uppgift som jag har kallat dem till."

Då fastade de och bad och lade händerna på dem och sände ut dem. Apg 13:2,3

Vad betyder Jesu liknelse om talenterna?

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0