Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 

Väljer Anden ut de man skall vittna för?

Hej Pastorn,

jag heter Daniel och jag har varit inne på din sida många gånger och tittat. idag läste jag om någon som vittnat om Jesus och att den heliga anden använde honom i vittnesstunden och att "allt föll på plats". rubriken heter "uppleva Guds närhet varje dag". jag känner igen mig i det. min fråga är om du tror att anden väljer ut de som man skall vittna för? min erfarenhet har varit att jag också kunnat prata och att orden bara är där. det liksom är någon annan som för talan. men ibland så har jag en spärr som gör att jag blir helt svart och kan inte svara.

exempel. jag har ett armband det står Joh 3:16 på och på jobbet frågade en kille vad det står för. och jag sa versen åt honom och han fick veta att jag var kristen. han säger sig själv vara nihilist. vid ett senare tillfälle så skulle vi träna tillsammans och då pratade vi om min tro och det gick bra och så. men han skulle fråga om passagen där Abraham skulle offra Isak och jag kände att jag inte kunde svara honom och sa att jag inte vet. samtidigt så finns det något levande inom min kropp som kanske kunnat ge honom ett svar men jag kände att mitt svar förmodligen inte hade varit tillfredställande för honom. det finns så många ifrågasättningar och "ställa en kristen på plats" frågor som jag inte orkar med. jag har tidigare levt ett liv i utsvävningar och varit en dålig kristen människa. så jag har hört ett o annat. de sista 2 åren har jagfunnit tillbaka till min Far och vill inget annat än att tjäna honom. jag vill evangelisera och vet inte hur jag skall göra. jag vill gärna försvara Gud och när jag tänker på evangelisation så räds jag över konflikter, speciellt med eventuella muslimer då jag verkligen tror att det är en satanisk religion. hoppas på svar 

mvh, Daniel.

Visst kan Herren leda oss genom Anden till speciella personer. Kanske du får tala med en icke-troende som just bett en bön till Gud om vägledning eller ett tecken av något slag. Men man kan inte tänka att det alltid ska fungera exakt så varje gång man vittnar.

Jesus: Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen. Markus 16:15

Så din säd om morgonen och låt inte din hand vila om kvällen, ty du vet inte vilket som lyckas bäst, det ena eller det andra, eller om båda är lika bra. Predikaren 11:6

Vi ska vara generösa med spridandet av evangelium. 
Vi kan inte i förväg veta exakt var det kommer att tas emot. Vi blir många gånger förvånade när vi vittnar och märker vilka som är mest öppna. 
Det kan också vara så att någon som inte det verkade speciellt intresserad, vid ett senare tillfälle minns ditt vittnesbörd och att det bidrar till att dra denne till Gud.

Självfallet är det ändå så att den helige Ande vill leda oss och ge oss kraft i vittnandet. Vi ska inte ge oss ut och evangelisera utan att be om den helige Andes ledning och hjälp.

Från ditt brev att döma så låter det som att det kan vara en bra idé för dig att gå ut och vittna i sällskap med någon annan troende, i stället för att gå ensam.

Man ska vila i tro och förvänta sig hjälp genom Anden när man vittnar. Fokusera på vad Jesus gjort för dig när du avlägger ditt personliga vittnesbörd. 
Föreställ dig hur Jesus i kärlek vill möta med och hjälpa den du talar med. Fokusera på korset.

Man måste ha nöd och kärlek till människor när man vittnar. Kärleken tar bort all rädsla. Tänk inte på de villoläror människor du talar med eventuellt har, utan tänk på människans nöd och behov istället.

Sedan är det naturligtvis lättare att vittna för dem som inte redan är engagerade i en lära. Men många muslimer blir sökta av Jesus i dessa dagar, både i Sverige och i deras hemländer. De som blivit omvända riskerar ofta livet för Jesus. »Hur förklarar man för en muslim vad kristen tro är?  

Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns." Apg 1:8

När de hade slutat att be, skakades platsen där de var samlade, och de uppfylldes alla av den helige Ande och predikade frimodigt Guds ord. Apg 4:31

Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: "Abba! Fader!"

Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. Romarbrevet 8:15,16

Den helige Ande vill ge

- kraft att vittna

- ge
frimodighet

- lägga orden i vår mun

- leda våra steg så att vi vittnar på rätt plats, vid rätt tillfälle, åt rätt personer

Om du läser Apostlagärningarna så finner du där många berättelser om hur Anden ledde de första kristna i evangeliseradet. Vi t.ex. kan läsa hur Anden hindrade Paulus från att bege till en del platser, därför att Gud att kallat dem att predika evangeliet på en annan plats:

Sedan tog de vägen genom Frygien och Galatien, eftersom de av den helige Ande hindrades från att predika ordet i Asien.

Och när de nådde Mysien försökte de bege sig till Bitynien, men det tillät inte Jesu Ande. Då for de genom Mysien ner till Troas.

På natten såg Paulus en syn. En man från Makedonien stod där och bad honom: "Kom över till Makedonien och hjälp oss!"

När han hade sett denna syn, försökte vi genast ta oss till Makedonien, eftersom vi förstod att Gud hade kallat oss att predika evangeliet för dem. Apg 16:6-10

Anden ledde Filippus att vittna för en etiopisk hovman:

Då sade Anden till Filippus: "Gå fram till vagnen och håll dig tätt intill den." Apg 8:29

Läs hela sammanhanget i Apg 8:26-40

Anden ledde Petrus att vittna för hedningarna, läs Apg kap. 10.

För övrigt, bröder, be för oss att Herrens ord snabbt utbreder sig och blir ärat, liksom hos er, och att vi blir räddade från fientliga och onda människor. Alla har ju inte tron. Men Herren är trofast. Han skall styrka er och skydda er för den onde. 2 Thess 3:1-3

Vad är överlåtelse?

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0