Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


Vad menade Jesus med sitt svar på Petrus uttalande: "Vi har lämnat det vi ägde och följt dig"?

Hej! Känner en person som ställer sig frågor kring hur man skall tolka Lukas 18:28-30. Skulle vilja ha din förklaring? 
Med vänliga hälsningar Marianne Gustafsson

Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)


Då sade Petrus: "Se, vi har lämnat det vi ägde och följt dig."
Jesus sade till dem: "Amen säger jag er: Var och en som har lämnat hus eller hustru eller bröder eller föräldrar eller barn för Guds rikes skull, skall få mångdubbelt igen redan i den här världen, och sedan evigt liv i den kommande världen." Luk. 18:28-30

Kärleken till Gud är det viktigaste av allt, förklarade Jesus. Bibelstället handlar om att man ska följa Jesus och inte låta någon annan bestämma, utan det är Jesus som ska bestämma väg. Det betyder inte bokstavligt att man måste vandra iväg och lämna allt som lärjungarna gjorde, utan man kan verka för Herren där man är - eller så får man kallelsen att verka någon annan stans. Det viktiga är att Kristi kärlek får driva oss så att vi sätter Guds rike främst i våra liv.

Lärjungarna hade lämnat allt för att följa Jesus där han gick omkring och predikade och botade sjuka. 
De flesta lärjungarna var fiskare.

När Jesus kallade Johannes och Jakob satt de i sin båt med sin far och gjorde i ordning sina nät. Jesus kallade på dem, "och genast lämnade de båten och sin far och följde honom". Matt. 4:22.

Petrus och Andreas kastade ut nät i Galileiska sjön när Jesus kom vandrande och sa: "Följ mig, så skall jag göra er till människofiskare. Genast lämnade de näten och följde honom." Matt. 4:19,20.

Petrus bodde med sin svärmor och sin bror Andreas, så vi vet att Petrus var gift. Han kan också ha haft barn. Han kanske lämnade dem kvar i hemmet, det står inget om detta.

Levi arbetade som tullindrivare och satt vid tullhuset när Jesus kom och kallade honom att följa. Det står skrivet: "Då lämnade Levi allt och steg upp och följde honom." Luk. 5:28.

De tolv apostlarna är föredömen i tro och efterföljd för oss. Vi ska inte se något offer för Guds rike som för stort. Vårt arbete för Herren är inte förgäves.

Bibelverserna nedan handlar också om lärjungaskapets väg:

Jesus: Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och ta sitt kors på sig och följa mig. Ty den som vill rädda sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min och för evangeliets skull, han skall rädda det.
Vad hjälper det en människa att hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Och vad kan en människa ge i utbyte mot sin själ?
Den som skäms för mig och mina ord i detta trolösa och syndiga släkte, för honom skall också Människosonen skämmas, när han kommer i sin Faders härlighet med de heliga änglarna. Mark. 8:34-38

Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. 
1 Joh. 2:15

Medan de vandrade vägen fram, sade någon till honom: "Jag vill följa dig vart du än går."
Jesus svarade honom: "Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget att vila huvudet mot."
Till en annan sade han: "Följ mig!" Mannen svarade: "Herre, låt mig först gå och begrava min far."
Jesus sade till honom: "Låt de döda begrava sina döda, men gå du och predika Guds rike!" En annan sade: "Jag vill följa dig, Herre, men låt mig först ta farväl av min familj."
Jesus svarade: "Ingen som ser sig om sedan han har satt handen till plogen passar för Guds rike." Luk. 9:57-62

Jesus: Himmelriket är likt en skatt som är gömd i en åker. En man finner den och gömmer den, och i sin glädje går han och säljer allt vad han äger och köper den åkern. Himmelriket är också likt en köpman som söker efter vackra pärlor. Och när han har funnit en mycket dyrbar pärla, går han och säljer allt vad han äger och köper den. Matt. 13:44-46

Jesus:  Den port är trång, och den väg är smal som leder till livet. Matt. 7:14

Jesus: Den som inte bär sitt kors och följer mig kan inte vara min lärjunge. Luk.14:27.

Läs mer: »Var i Bibeln kan man läsa om hur man ska prioritera sin tid?

»Vad måste man offra när man väljer att gå Jesu väg?

»Räcker det med att bara tro för att få ett gott förhållande till Gud?

Vem skapade Gud?

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0