Fråga Pastorn! Vad säger Bibeln? Om Gud, Jesus Kristus, hans liv och lära, kristen tro, frälsning, dop, bön, helande, nåd, synd, helgelse, andedop, nådegåvor, underverk, väckelse, olika församlingar, Guds rike, profetior, treenigheten, livet efter döden, himlen, änglar, m.m. Startsidan | Till alla frågorna | Sök på sajten |Skicka fråga 


Startsidan

Fråga Pastorn
(alla frågor & svar)

 
Hur ska man tänka kring sex idag jämfört med då Bibeln skrevs?

Hejsan,

Jag och min pojkvän gjorde slut igår pga att han ville ha sex innan vi gift oss medan jag alltid tänkt att jag vill vänta - för så säger Bibeln. Det var väldigt sorgligt igår och vi båda grät och tyckte det var så synd, eftersom detta var enda anledningen till vårt beslut… Nu har jag grubblat i flera timmar. Var det rätt beslut?

Giftermålet på Bibelns tid hade även andra grunder. Där gifte man sig som 14-åring utan konstigheter, hade inte lärt känna varandra innan och blev ofta bortgift till någon man själv inte valt. Är det inte skillnad på att vänta med sex tills man gift sig, om man gifter sig när man är typ 14-16, än om man gifter sig när man är typ 26-32. (Min pojkvän vill inte gifta sig förtidigt, han tycker att många kristna bara gifter sig tidigt för att kunna ha sex, utan att ha gått igenom alla ungvuxen-faser och veta vem man är, han vill minska risken att växa ifrån varandra, som många unga annars gör). Jag o min pojkvän blev ihop som 15-åringar. Skulle vi (om vi fortfarande vore ihop) då vara ihop 11-17 år innan vi fick ha sex? Vi har känt varandra ett par år innan vi blev ihop, så den totala väntan skulle bli 14-20 år!!! De i Bibeln kanske väntade några veckor - från det att deras föräldrar parade ihop dem, tills dess att de gifte sig. Hur ska man tänka kring sex idag jämfört med då Bibeln skrevs?

Jämför med t.ex. Bibeln och feminism, där kristna säger att Bibeln är feministisk, även om Paulus säger helt sjuka saker om kvinnor. Då säger kristna att man måste tänka på kontexten och att det var en viss grupp kvinnor han pratade med - och även att det var skrivet för längesen i en annan samtid.

Ska det nyss skrivna resonemanget gälla när det kommer till feminism - men inte sex? HJÄLP

//Vacklande 17-åring

Guds plan
Gud har skapat mannen och kvinnan och det är Gud som har instiftat äktenskapet. 

Din pojkvän vill ha sex med dig nu, men han menar samtidigt att det finns en risk att ni, på grund av att ni är så unga nu, kommer att ha vuxit ifrån varandra när ni blivit "helt vuxna" och att ni då inte kommer att vilja gifta er med varandra för att ni kommit på att ni inte hör ihop.

Men sådana tankar har inget stöd i Bibeln. Gud har inte planerat något sådant för oss.

Att gifta sig handlar inte om sex, det handlar om att bilda ett liv tillsammans, att bilda en familj.

Om man gifter sig tidigt för att kunna ha sex eller om man inte gifter sig och ändå har sex i relationer – i inget av fallen tänker man på att man ska bilda ett liv tillsammans och båda delarna är lika skadliga för relationen.

När Jesus svarade på frågor om att Mose tillät skilsmässa, svarade han att det var för det hårda hjärtats skull som det tilläts (Matteus 19:8). Om hjärtat är hårt så kan ingen relation hålla ihop - med eller utan sex.

Och hur många barn lyder frånskilda föräldrar – kristna eller icke kristna?

Att ha sex är som att fullborda en relation som ska vara livet ut där jag lämnar mina egna begär och min egen vilja för familjens bästa. Både män och kvinnor har ett jätteansvar i detta att välja rätt person. 

Enda skillnaden mellan kristna och icke kristna är att de kristna ska vara ledda av Guds Ande och Guds Ande kommer alltid att leda oss enligt Guds vilja.

Bibeln förklarar att man är "ett kött" med den man har sex med. Det är inte Guds mening att man ska bli "ett kött" med flera olika personer. Utan det finns EN person som Gud utsett åt dig som du ska bli "ett kött" med och det ska hålla resten av livet.

Och då ska man självklart inte ha bråttom med att gifta sig.

Men vem har sagt att man måste vänta i så många år som du skriver? Det verkar väl lite överdrivet? En del kanske kan vänta så länge. Det är individuellt. Gud lägger inte på oss något tvång. 

Men sex hör som sagt hemma i äktenskapet, inte utanför, det är vad Bibeln säger. När Bibeln rekommenderar oss att göra saker på ett visst sätt är det inte för att lägga en börda på människor, utan för att det är bra för människor. Gud är god.


Det viktigaste i våra liv och det NÄST viktigaste
Att noga välja den man tänker gifta sig med är det NÄST viktigaste steget i livet. 

Det som kommer på första plats, det viktigaste man har att ta ställning till i livet, är Guds erbjudande om frälsning. Det är Bibelns huvudbudskap.

Guds vilja är att alla människor ska bli frälsta.

Men bara de som tackar ja till erbjudandet, öppnar sina hjärtan för Jesus och tar emot honom som sin Frälsare blir frälsta.

Bibeln pekar på Jesus för att vi ska tro på honom och när vi tar emot honom i våra hjärtan blir vi födda på nytt och upplever gemenskap med Gud.

När man blivit född på nytt, eller frälst, kan alla pusselbitar falla på plats i livet. Man kan börja räkna med Gud i allt man gör. Han leder oss när vi söker honom, han hjälper oss och ger oss kraft. Han svarar på våra böner. Vi får uppleva Guds stora kärlek i våra liv.

Om man vill leva efter Bibeln ska man alltså först och främst söka Gud och få visshet om att man är frälst.

Det står mycket på denna sajt om vad frälsning är. 

Viktigt att tänka på när det gäller giftermål
Bibeln säger att den som är frälst bara ska gifta sig med en frälst.
Man ska inte gifta sig med någon som inte mött Jesus till frälsning.

(Är man redan gift när man blir frälst är det en helt annan sak, men det ska vi inte gå in på här).

Det är inte att rekommendera att gifta sig innan man lärt känna varandra väl! Har man inte lärt känna varandra väl innan man gifter sig kan det lätt bli katastrof. Och man ska gifta sig på grund av kärlek. Inte bara på grund av att man tycker att man passar ihop, eller på grund av att andra tycker att man passar ihop.

Man ska söka Guds ledning i val av livskamrat för Gud har i sin stora kärlek till oss alla ställt i ordning en plan för våra liv, och han vill att vi ska söka Honom och söka leva efter Hans vilja så att vi kan komma in i den planen.

Bibeln är Guds ord för alla folk och alla tider. 

För att svara på din fråga angående kvinnosynen, Bibeln och Paulus, kolla här:

»Om kvinnosyn och jämlikhet

Mer om äktenskap: 

»Hur ställer sig Gud till
förhållanden före giftermål?

»Har du några tips eller något man bör tänka på innan man bestämmer sig för att förlova sig och gifta sig?

»Är äktenskapet oupplösligt?

»Jag söker via nätdejting en kristen man att gifta mig med, men vad gäller om mannen är frånskild? 

»"Troende skall gifta sig med troende" - varför?

»Jag har just fått veta att min flickvän inte är oskuld…

»Är det fel eller en synd att gifta sig med någon som inte är oskuld?

»Får man tappa oskulden innan man gifter sig?

»Bör man leva ihop som sambo när man är kristen?
Ȁr det fel av mig att bli tillsammans med en icke-kristen tjej?

»Skall jag säga "nej" till min kärlek?

»Är det synd att vara tillsammans med en ofrälst tjej?

»Jag är kristen – kan jag gifta mig med en muslim?

»Är det jag känner för en viss person av motsatta könet Guds kärlek? Jag vill inte bli vilseledd av egna tankar...

»Jag har märkt att det kan bli problem när min pojkvän inte delar tron med mig…Har du något bibelord?

»Jag är kär i fel man...vad skall jag göra?

»Jag är kär och har bett till Jesus att det ska bli hon och jag i framtiden…Är det ett bönesvar att folk vill att vi ska gifta oss?

 

Hälsningar pastor Luis Blas, Icthus församling och Brobyggarna.

Vilka människor fick enligt Jesus komma in i Guds rike?

Upp igen           <Föregående fråga

<<Tillbaka till alla frågorna

 

 

 

Startsida | Född på nytt? | Vägen till Gud - kan Du den? | Om Brobyggarna | Biblar till Sovjet under järnridån | Djurvän? Läs om ett oväntat besök! | Vittnesbörd om helande ljud och text | Predikningar av Veli Sergei ljud och text |
Frågor och svar om kristen tro - Fråga Pastorn | Webbkarta | Sök | Surftips | Artiklar | Tankekorn | Länkar
Sänd gärna tips eller kommentarer till webbplatsen! © 1998-2017 BROBYGGARNA KRISTEN FÖRSAMLING    
E-post info@brobyggarna.org      Postadress Box 190 42, 400 12 Göteborg        
Vill du stödja vår verksamhet? Välkommen att använda vårt plusgirokonto: 98 90 50 - 0